Case IN2HAIR

IN2HAIR is een volledig nieuwe kapsalon waar klanten ook terecht kunnen voor een beautybehandeling. De kapsalon wordt gerund door eigenaresse Margo Houwing. Ze startte IN2HAIR in een gedeelte van haar boerderij met de bedoeling een bezoek aan de kapper tot een relaxed uitje te maken: professionele verzorging in een ontspannen, landelijke omgeving.

  • Klant: IN2HAIR in Nieuw Weerdingen
  • Doel: een functionele en sfeervolle inrichting van de kapsalon met gebruik van materialen die passen bij de landelijke omgeving en bestand zijn tegen kappers- en beautyproducten.
  • Aard van de opdracht: advies, ontwerp en inrichting met maatwerkmeubilair.
  • Website: in2hair-beauty.nl

“Mark Schopman is een kanjer. Hij kwam zelfs op zijn vrije zaterdag, voordat hij op vakantie ging, zomaar even helpen.”

Margo Houwing
Margo HouwingEigenaresse IN2HAIR

Een functionele en sfeervolle inrichting van de kapsalon

Achtergrond van de opdracht

Voor de inrichting van haar eigen kapsalon zocht topstylist en visagist Margo Houwing een interieurbouwer met kennis van materialen. Veel natuurlijke materialen zijn te poreus voor kappersproducten waardoor die erin trekken, maar niet-poreuze materialen zouden kunnen zorgen voor een te klinische sfeer. Ze legde haar wensen voor aan Mark Schopman van KP Interieur die daarop met ideeën kwam die precies aansloten bij wat ze wilde.

In de oude deel

De kapsalon moest vorm krijgen in de oude deel van een boerderij. Die was helemaal gestript; er stonden alleen een paar muren. Achter een van die muren zou het magazijn komen. Mark adviseerde echter de geplande magazijnruimte bij de kapsalon aan te trekken en in het achterliggende deel een plek te creëren voor opslag. Visueel zou dat prima kunnen en het zou de ruimte veel werkbaarder maken. Margo zag het voordeel hiervan in en liet de muur doorbreken zodat er in de kapsalon meer bewegingsruimte kwam voor de vier haar- en beautystylisten van IN2HAIR. KP Interieur maakte daarop een ontwerp voor de totale ruimte inclusief het lichtplan.

Materialisering

De te gebruiken materialen moesten passen bij de natuurlijke ambiance van de boerderij. Voor de interieuritems waarmee gewerkt werd, zoals de werkkastjes bij elke unit, moest het materiaal bovendien bestand zijn tegen kappersproducten.

Er werden diverse materiaalstalen getest voor ze tot een definitieve keus kwamen: gemelamineerd plaatmateriaal met een houtprint. Dit materiaal is bijna niet te onderscheiden van echt hout omdat de hierin geperste nerfstructuur de lijnen van de houtprint volgt. Het matcht daardoor goed met bijvoorbeeld de spiegels die wel van echt hout zijn gemaakt. Verschil tussen beide materialen is niet te zien.

Klaar voor de toekomst

De kapsalon is een prettige werkplek geworden vanwege de aangename loopruimte, de handige inrichting en de goed gekozen materialen. De kapsalon is bovendien al klaar voor de toekomstplannen van Margo. Zij ziet de kapsalon als onderdeel van een totaalbeleving. Mark heeft daarmee rekening gehouden in zijn ontwerp. Zo is de balie voorzien van een koeling zodat deze in de toekomst ook gebruikt kan worden als bar. Buiten komt dan een groot terras. Daardoor ontstaat een verbinding tussen de kapsalon en de melkveehouderij in de boerderij waar allerlei zuivelproducten te koop zijn. Op die manier wordt naar de kapper gaan een gemoedelijk uitje.