Case Gerechtshof Zwolle

De rechtbank Overijssel staat voor goede, tijdige en begrijpelijke rechtspraak en spreekt recht in Almelo, Enschede en Zwolle.

De rechtbank Overijssel is de eerste instantie die in zijn arrondissement een juridisch oordeel geeft over een zaak of conflict.

  • Klant: Gerechtshof Zwolle
  • Doel: centralisatie in nieuw pand
  • Website: Rechtspraak.nl

Transparante en natuurlijke uitstraling nieuwe pand

Naast het huidige pand van het Gerechtsgebouw in Zwolle verrijst een moderne glazen kolos. Samen vormen ze in de toekomst het onderkomen voor Justitie in Zwolle, waarmee afscheid genomen kan worden van een aantal kleinere locaties in diezelfde stad.

KP Interieur kreeg de opdracht van bouwcombinatie Dura Vermeer/Trebbe voor het interieurbouwwerk van de kernen in de kantoren in het nieuwe gebouw. Deze kernen vormen het midden van de kantoorruimten en huisvesten alle facilitaire voorzieningen, zoals garderobe, keuken, toiletgroep, printernis en zelfs brandmelder en –haspel.

Architect Rob Hootsmans maakte de ontwerpen. In zijn ontwerp staat de omgeving centraal; verschillende vlakken en hoogtes van de gevel worden bepaald door de omliggende bebouwing. Hierdoor vormt de nieuwbouw een vloeiend onderdeel in de huidige bebouwing. Vergeleken met het steenachtige karakter van de huidige rechtbank, heeft de nieuwbouw een transparant uiterlijk. Het nieuwe gebouw beslaat ruim 16.500 vierkante meter en biedt plaats aan 500 medewerkers.

Hootsmans koos voor natuurlijk eikenhout, naast het vele glas. De wanden van de kernen bestaan uit massief eiken latten, allen op dezelfde afstand van elkaar, met isolatie en een wit doek er achter, waardoor het een akoestisch resultaat heeft. De latten zijn voor de plaatsing al geïmpregneerd met brandwerende olie en zijn in een rustig ogende kleurschakering naast elkaar gemonteerd. Het vakmanschap is in een oogopslag te zien. Het gefineerde plaatmateriaal voor de postvakken en de massieve delen zijn op kleur en structuur bij elkaar gezocht, waardoor de nerf een herhaald patroon laat zien. De hoeken zijn afgerond en ook de dagkanten van de kozijnen zijn van massief eiken.

Een project met een prachtige uitstraling, waar KP Interieur trots op is.