Bijzondere materialen

Kurk, meerpalen en tennisballen. Het zijn nou niet direct materialen die je verwacht in een interieur. Maar juist door voor ander materiaal te kiezen dan ‘men’ verwacht, ontstaat een verrassende en interessante sfeer. Wij hebben in de afgelopen jaren regelmatig materialen toegepast die niet standaard zijn. We vertellen er graag over.  

Een balie van meerpalen bij Artsen zonder Grenzen. Architect: Studio Valkenier

Bij Artsen zonder Grenzen pasten we meerpalen toe in de constructie van de nieuwe balie. De palen waren in hun oorspronkelijke functie afgeschreven, maar doen in dit interieur fantastisch dienst. Niet alleen omdat ze functioneel zijn of dat de balie er mooi uitziet. Het is ook nog eens een circulaire en duurzame oplossing.

Kurk een materiaal wat op veel manieren toe te passen is.

Kurk! Hebben we het over een licht en elastisch materiaal, dan hebben we het over kurk. We passen het graag en vaak toe, want kurk is licht en water- en warmte-isolerend en doet wonderen voor de akoestiek. Daarnaast staat kurk goed in tal van interieurstijlen en zorgt het voor een prettige, comfortabele sfeer.

Kurk is ook duurzaam. Het wordt geoogst van de kurkeik en dat oogsten herhaalt zich eens in de 9 jaar. Hier hoeft geen boom voor gekapt te worden. En bevalt de kurk niet meer in de inrichting, dan kan het eenvoudig op een andere manier worden ingezet. De mogelijkheden met dit materiaal zijn namelijk bijna eindeloos.

Sportcampus-Zuiderpark
Tennisballen toegepast in een balie voor Sportcampus Zuiderpark

Voor de Haagse Hogeschool mochten we een inspirerende en bruisende ontmoetingsplaats voor studenten? realiseren. Een van de wensen was dat de verschillende sporten terug moesten komen in de inrichting. Dat bracht ons op het idee om gebruikte? tennisballen te verwerken in de balie. Niet een veelvoorkomend materiaal om te verwerken in een interieur, maar in dit geval erg goed passend bij de omgeving.

Kortom: het toepassen van bijzondere materialen levert opmerkelijke elementen op die de sfeer en identiteit van een organisatie versterken. En kies je voor hergebruik, dan geeft zo’n interieur ook een nog een andere boodschap af: wij nemen onze verantwoordelijkheid. En die boodschap staat elke organisatie.